тел./ факс (057) 763-21-51     |    61070, м. Харків, вул. Фронтова, 3     |  e-mail: hdvufk1@vnzkh.org.ua
Харківський фаховий коледж спорту
Харківський фаховий коледж спорту

Новини

ЯНГОЛИ СПОРТУ: А СКІЛЬКИ МАЛИ Б ЩЕ ДІСТАТЬ ОЛІМПІВ …

ЯНГОЛИ СПОРТУ: А СКІЛЬКИ МАЛИ Б ЩЕ ДІСТАТЬ ОЛІМПІВ …

Війна обʼєднала Україну та українців. Сьогодні поруч із професійними військовими боронити рідну Україну від російських загарбників до зброї стають також представники нашої спільної української спортивної родини.

Колектив Харківського фахового коледжу спорту із сумом повідомляє:

в Україні за ініціативою Спортивного комітету України створено сайт про загиблих на війні спортсменів.

Сайт-реквієм за загиблими українськими спортсменами має назву «Янголи спорту». Так в Україні вирішили вшанувати памʼять спортсменів, загиблих від рук російських загарбників. У ньому на сьогодні прізвища представників українського спорту – легкоатлетів, футболістів, гімнасток, боксерів, важкоатлетів, веслувальників, кікбоксерів, регбістів, гирьовиків, шахістів, самбістів, біатлоністів тощо.

Адреса сайту – https://yangoly-sportu.teamukraine.com.ua 


Інформуємо також, що Спортивний комітет України створив інтерактивну карту зруйнованих внаслідок обстрілів російськими окупантами обʼєктів спортивної інфраструктури. Інформація зібрана з усіх регіонів, які постраждали внаслідок збройної агресії рф. На цих стадіонах, у цих спортивних залах, сучасних спортивних центрах займалися тисячі спортсменів – любителів та професіоналів. 

Адреса сайту:

https://www.teamukraine.com.ua/?fbclid=IwAR3cy0jGvTOfO08H5dXaH_mwPMipSllvg4INb1ka1JX_PalXOPPINHpE71U 

Завдяки цьому проєкту будуть зафіксовані всі збитки, яких зазнала спортивна інфраструктура України.

А тим часом серед нас уже немає:

Олексій КУПИРЄВ, чемпіон Європи з боксу серед молоді, суддя міжнародної категорії з боксу

Загинув у заблокованому Маріуполі 8 березня 2022 р.. Разом зі своєю родиною під час обстрілів російськими окупантами переховувався в підвалі багатоповерхового будинку. Коли чоловік піднявся до себе в квартиру, аби взяти якісь речі, ворожий снаряд прилетів прямо у помешкання.

Артем МОША, чемпіон Києва з боксу.

Служив у ЗСУ, останніми днями перебував разом з іншими українськими військовими на території заводу «Азовсталь». Загинув 8 травня 2022 р.

Микола ПОЛЮЛЯК, викладач зі сноубордингу Асоціації професійних гірськолижних інструкторів України APSI Ukraine.

Після вторгнення російсійських окупантнів пішов захищати рідну землю. Та під Маріуполем доброволець загинув. Чоловіку було 38 років.

Сергій КОЛОКОЛОВ, майстер спорту з важкої атлетики, тренер-викладач Донецької обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з важкої атлетики.

З початком війни, розв’язаної російським агресором, він взяв до рук зброю заради світлого й мирного майбутнього Донеччини та України. І під час виконання бойового завдання отримав поранення, що виявилося несумісним із життям. Загинув 17 квітня 2022 р. у віці 38 років.

Дмитро СИДОРУК, срібний призер Invictus Games (міжнародних мультидисциплінарних змагань колишніх і чинних військових, які дістали поранення у районі бойових дій), координатор руху Нескорених на Львівщині.

У 2014 р. одним із перших пішов захищати Україну. Молодший сержант ЗСУ, військовослужбовець 24-ї окремої механізованої бригади загинув в бою в Херсонській області 6 квітня 2022 р.

Олександр СЕРБІНОВ, кандидат у майстри спорту України, багаторазовий переможець та призер чемпіонатів країни з бігу на 400 і 800 метрів.

Був партнером незрячого бігуна Валерія Гаврилюка, з яким вони виступали на ЧС та посіли 8 місце у забігу на 100 м. Героїчно загинув на сході, захищаючи Україну. Пішов із життя у бою проти окупантів на Харківщині.

Олександр АНІКІН, гравець з американського футболу (виступав за команду «Орли» з міста Здолбунів).

Він одним із найперших прийняв нерівний бій із ордою на Луганщині. Загинув під Лисичанськом Луганської області. Йому було всього 19.

Іван БІДНЯК, майстер спорту міжнародного класу, віцечемпіон Європи з кульової стрільби 36-річний.

На початку повномасштабного вторгнення Росії Бідняк перебував у Європі, але повернувся в Україну, після чого вступив у лави ЗСУ. Увесь цей час він перебував в українській армії. Загинув у боях із російськими окупантами на Херсонщині 20 квітня 2022 р., виконуючи бойове завдання.

Єгор КІГІТОВ, член збірної України з кульової стрільби.

Долучився до лав захисників з перших днів війни. Раніше потрапив під обстріли з рашистських «Градів». У будівлю, де українець переховувався, влучив снаряд і спалахнула пожежа. Тоді спортсмен отримав сильні опіки, але відмовився проходити повноцінну реабілітацію та повернувся на фронт. На жаль, там 21-річний спортсмен і зустрів смерть від російських загарбників.

Людмила ЧЕРНЕЦЬКА, чемпіонка Одеси та віцечемпіонка Південного регіону з бодибілдингу.

Загинула внаслідок ракетного удару по одеській багатоповерхівці, вчиненого російським агресором 23 квітня. Загинув також її чоловік Богдан. Пара чекала дитину.

Володимир ВОЛОЩУК, пауерліфтер.

41-річний спортсмен загинув 11 квітня 2022 р. у боях під Мар’їнкою, Донецької області, відважно захищаючи Україну.

Дмитро МАРТИНЕНКО, гравець ФК Гостомель.

Загинув у лютому 2022 р. у Київській області внаслідок вибуху російської бомби, яка влучила в його будинок. Нещодавно спортсмену виповнилося 25 років.

Юрій ЛУЧЕЧКО, призер численних змагань з пауерліфтингу.

Загинув, захищаючи Маріуполь від російських загарбників. Йому було 23 роки.

Юрій ВОРОНА, триразовий чемпіон області з боксу, призер міжнародних і всеукраїнських змагань.

25-річний Герой загинув у перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну під селом Лукашівка, що за 17 км від Чернігова. Захищав Чернігівщину у лавах ЗСУ.

Анастас ІВАНОВ, багаторазовий призер і переможець міських та обласних першостей з важкої атлетики, учасник чемпіонатів України.

Загинув від рук російських окупантів під час захисту Маріуполя. Посмертно українського захисника нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

Олексій ДЖУНКОВСЬКИЙ, боксер, дитячий тренер, 4-разовий володар медалей чемпіонату світу серед військовослужбовців, учасник руху «Спортсмени за майбутнє України».

Загинув в Ірпені прямо у боксерській залі, в якій він працював, під час спілкування з російськими військовими. Тренера розстріляли на місці.

Аліна ПЕРЕГУДОВА, спортсменка-кандидат збірної команди України з важкої атлетики, переможниця та володарка золотої нагороди на національному чемпіонаті серед дівчат U17 2021 року.

Вихованка Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з важкої атлетики та Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю. 14-річна спортсменка загинула у заблокованому Маріуполі під час обстрілів.

Іван ЩОКІН, кандидат у майстри спорту України з веслування академічного, призер всеукраїнських змагань серед юнаків.

25-річний спортсмен загинув 3 березня 2022 р. під час захисту Маріуполя. За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, зразкове виконання службового обов’язку посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Євген ГАРДА, майстер спорту міжнародного класу з кікбоксингу, багаторазовий призер чемпіонатів та кубків України, чемпіон світу з кікбоксингу WPKA.

29-річний випускник Харківського національного університету повітряних сил ім. Івана Кожедуба загинув у боях під Гуляйполем, що на Запоріжжі, 12 квітня 2022 р.

Євген ЗВОНОК, чемпіон України з кікбоксингу WAKO, срібний призер Кубку світу.

Не мав військової підготовки, але щойно почалася війна, вступив до територіальної оборони. 22-річний спортсмен загинув у Чернігові під час обстрілів російськими окупантами.

Володимир СТЕЛЬМАХ, гравець регбійного клубу «Рівне».

27-річний спортсмен героїчно загинув у березні 2022 р., захищаючи столицю України від російського агресора у лавах військової частини А3892.

Владислав ШАПОВАЛОВ, кандидат у майстри спорту України з гирьового спорту, призером багатьох змагань.

19-річний курсант другого курсу Харківського національного університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба загинув 7 березня у Харкові під час обстрілів російських окупантів.

Олександр ШЕРЕМЕТА, перший у Приірпінні майстер спорту України зі спортивного орієнтування, наймолодший тренер збірної команди школярів України та Ірпінської дитячо-юнацької школи зі спортивного орієнтування.

Загинув у кінці березня 2022 року в Ірпені.

Віктор КАТАНЧИК, флорболіст.

Вихованець флорбольного клубу «Скала» помер 15 березня 2022 р. в Мелітополі внаслідок отриманих важких поранень під час ракетного обстрілу міста з боку російських військових.

Олексій ДРУЖИНЕЦЬ, арбітр ФІДЕ, провідний дитячий тренер із шахів.

Коли прийшла війна, став на захист рідного міста Токмак Запорізької області і був вбитий окупантами 2 березня 2022 р.

Олександр ОБЕДІНСЬКИЙ, майстер спорту з водного поло, багаторазовий чемпіон України у складі команди «Іллічівець», капітан національної збірної України з водного поло.

На 39-му році життя спортсмен був убитий у блокадному Маріуполі 17 березня. Його на балконі власної квартири розстріляли російські солдати.

Андрій КОТОВЕНКО, призер «Ігор нескорених», володар срібної медалі на чемпіонаті Європи у Словаччині, бронзової медалі у жимі лежачи 2021 року.

Внаслідок поранень, отриманих у боях у районі донецького аеропорту, переніс 22 операції та відмовився від ампутації. Каліцтво отримав під час просування замінованою територією, коли намагався зачистити один з об’єктів російської розвідки. У боях на Донеччині він був командиром окремого мінометного підрозділу. Загинув 2 травня 2022 р. у війні із російськими окупантами.

Ігор СУХИХ, майстер спорту України міжнародного класу з військово-спортивних багатоборств та рукопашного бою, переможець та призер чемпіонатів України, Європи та світу, гравець футбольної команди «АТО-Ірпінь».

Після нападу росії на Україну став на захист своєї батьківщини. Загинув у бою, захищаючи рідний Ірпінь.

Дан ЗВОНИК, чемпіон України з кіокушинкай карате, чемпіон Кубка Світу з ХонКіокушин карате, чемпіон Кубка Європи (IKO Sosai).

У квітні 2022 р. російські окупанти стратили 25-річного військовослужбовця ЗСУ, який потрапив у полон на металургійному комплексі «Азовсталь».

Олександр ПИТЕЛЬ, кандидат у майстри спорту з греко-римської боротьби, учасник військових змагань з рукопашного бою.

26-річний спортсмен героїчно загинув 11 березня 2022 р. на Луганщині при артилерійському обстрілі російських військ.

Віталій САПИЛО, футболіст-вихованець ДЮСШ «Карпат»

Після вторгнення росії на територію України був командиром танка та обороняв столицю від окупантів. 21-річний спортсмен загинув 25 лютого 2022 р. у боях за Київщину. Президент України Володимир Зеленський надав молодому захиснику посмертно звання Герой України.

Максим КАГАЛ, перший чемпіон світу та бронзовий призер з кікбоксингу за версією ISKA 2014 серед дорослих у складі збірної команди України.

Загинув 25 березня 2022 року у бою за Маріуполь, захищаючи батьківщину у складі загону спеціального призначення «Азов».

Згідно з Указом Президента України №201/2022 від 2 квітня 2022 р. присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Артем ПРИЙМЕНКО, багаторазовий переможець чемпіонатів України з боротьби самбо, чемпіон Відкритого всеукраїнського турніру «ІІІ Дитячий фестиваль самбо».

У ніч на 8 березня 2022 р. 16-річний спортсмен разом з родиною загинув внаслідок ракетного удару по житловому сектору у місті Суми.

Катерина ДЯЧЕНКО, українська гімнастка.

11-річна спортсменка загинула 10 березня 2022 р. в Маріуполі. Дівчинка була в будинку, куди влучив ворожий снаряд. Її тіло знайшли під завалами дому. Вона мала підкорювати сцени та дарувати посмішки світу ... У чому винні діти? …

Єгор БІРКУН, боєць змішаних єдиноборств.

Після російського вторгнення спортсмен пішов захищати країну від окупантів. У складі полку «Азов» виконував бойове завдання в окупованому Маріуполі. Загинув 23 березня 2022 р. під час захисту Маріуполя. У складі національної команди повинен був представляти Україну на чемпіонаті світу з ММА GAMMA, який стартував у день його смерті.

Євген МАЛИШЕВ, учасник юніорської збірної України з біатлону, юнацьких зимових Олімпійських ігор-2020 у м. Лозанна (Швейцарія).

Загинув 1 березня 2022 р., обороняючи рідний Харків від російських загарбників. 10 березня Євгену мало виповнитися 20 років.


Наша адреса

61070, м. Харків, вул. Фронтова, 3
e-mail: hdvufk1@vnzkh.org.ua    

Подзвонити нам

(057) 763-21-51
ХФСПК © 2014-2021
Сайт создан "G-Studio"