тел./ факс (057) 763-21-51     |    61070, м. Харків, вул. Фронтова, 3     |  e-mail: hdvufk1@vnzkh.org.ua
Харківський фаховий коледж спорту
Харківський фаховий коледж спорту

Новини

ВІДКРИТЕ ЗАНЯТТЯ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «УКРАЇНСЬКА МОВА ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ ТА ОСНОВИ РИТОРИКИ»

ВІДКРИТЕ ЗАНЯТТЯ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ  «УКРАЇНСЬКА МОВА ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ ТА ОСНОВИ РИТОРИКИ»

Згідно з «Планом проведення відкритих занять викладачами Харківського фахового коледжу спорту протягом 2023-2024 навчального року»  у вівторок, 24 жовтня 2023 року для здобувачів освіти 2-го курсу проведено відкрите бінарне інтерактивне практичне заняття з навчальної дисципліни «Українська мова професійного спілкування та основи риторики» на тему: «Риторика в персоналіях. Риторика Стародавнього світу. Риторика України часів Київської Русі доби барокко, оратори XX-XXI століття», викладач Олена ГУЗЄВАТА.

На викладання цієї дисципліни згідно з Навчальним планом відведено 44 аудиторні години, в основному це практичні заняття. На занятті були присутні: заступниця директора з навчально-методичної частини Олена ФЕДУНОВА, методист навчальної частини Галина ДУСЬ, голова циклової комісії гуманітарної, соціально-економічної та природничо-наукової підготовки Олена БИКОВА. 

На початку заняття всі присутні схилили голови перед загиблими на терміналі Нової пошти.

План заняття:

  1. Повторення базових теоретичних знань про науку красномовства.
  2. Публічний виступ: нотатки успішного оратора.
  3. Риторика в персоналіях. Доповіді.

Викладач Олена ГУЗЄВАТА підготувала змістовну презентацію, де зазначено, що сьогодні для того щоб бути успішною людиною потрібно володіти мистецтвом спілкування. Далі розкрили маловідомі сторінки персоналій, які перевернули хід історії – від зрадника Феофана Прокоповича, який вигадав назву «Росія» до миротворців, таких як Ліна КОСТЕНКО та Любомир Гузар – голова УГКЦ.

Цікаві факти біографії було відкрито про всіх відомих засновників науки: Аристотеля, Цицерона, Квінтиліана, Сократа, Демосфена.

Багато говорили про ораторське мистецтво, про те, що ця наука РИТОРИКА з’явилась ще до нашої ери у Греції, про важливість жестів, дикції, словникового запасу, діапазону і тембру голосу, як треба зацікавити аудиторію,  які властивості оратора надають мовленню особливу енергетику, якими засадами необхідно оволодіти. Студенти підготували короткі доповіді про засновників науки, був зазначений регламент 3 хвилини.  Після доповідей викладач зазначала чи правильно доповідачі робили розстановки, логічні наголоси, короткі чи середні паузи. Далі студенти проговорювали скоромовки.

Цікава інформація була про ораторів-священнослужителів Ілларіона, Кирила Туровського, Любомира Гузара, бо церковнослужителі – це теж гарні оратори, які намагаються достукатись до душі людини. Розглянули твір «Повчання Володимира Мономаха», студентам задано домашнє завдання - виписати 10 порад з цього твору.

Згадали і про великого філософа доби барокко Григорія Сковороду, який свого часу багато мандрував Слобожанщиною, писав трактати і роздуми.

На занятті активно працювали, а саме – відповідали на запитання викладача, виступали з доповідями студенти: Андрій СЕРГІЙЧУК, Павло КУМІЧЕВ, Сергій КРИВКО, Данило КИРИЧЕНКО, Артем ТАРАНЕНКО, Кристина КУРАХ.

Під час заняття студенти опрацювали інтерактивну онлайн-анкету.

Наприкінці заняття викладач проаналізував заповнену анкету, що було відображено у діаграмі.

Викладач підвів підсумки, озвучив оцінки і задав домашнє завдання. 

На занятті досягнуто поставлені цілі, викладач з самого початку зацікавив аудиторію, заняття проводилось у швидкому темпі, викладач постійно спілкувався з аудиторією. Заняття проведено на високому методичному рівні.


 

Наша адреса

61070, м. Харків, вул. Фронтова, 3
e-mail: hdvufk1@vnzkh.org.ua    

Подзвонити нам

(057) 763-21-51
ХФСПК © 2014-2021
Сайт создан "G-Studio"