«АБЕТКА ЗДОРОВʼЯ: ХАРЧУВАННЯ – ЗАПОРУКА ГАРНОГО ЗДОРОВ’Я» (до Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування)
З поточного навчального року у школах почала діяти реформа харчування. Нова система передбачає збільшення м’ясних, молочних продуктів, фруктів та овочів, зменшення цукру та солі. Реформа харчування передбачає зміну меню раз на місяць.
Також було презентовано шкільне 4-тижневе меню, яке підготувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України. Меню містить 160 страв, які будуть використовувати залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним. У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні.
Здоровʼязберігаюча складова є важливою ланкою виховної роботи у ХФКС. Так, з метою формування в учнів поняття про раціональне харчування, узагальнення знань про складові компоненти їжі, про корисну їжу та її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров’я дорослих та дітей, розвитку навичок культури і гігієни правильного харчування, надання уявлення про харчові добавки, ознайомлення учнів з наслідками впливу хімічних сполук їжі на організм людини, формування навичок правильного вибору продуктів харчування, виховання культури споживання їжі, інтересу до традиційного харчування українців та бережливого ставлення до власного здоровʼя ще з раннього дитинства вихователями Горбенко О.Б. та Колеснік І.С. напередодні Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування для вихованців коледжу була проведена інтерактивна виховна година «Абетка здоровʼя: харчування – запорука гарного здоров’я». Під час заходу діти разом з педагогами зʼясовували які ж продукти є корисними для зростаючого організму, а які шкідливими, що корисно вживати в їжу професійним спортсменам під час підвищеного фізичного навантаження. Окремо обговорили питання шкоди для організму людини вживання енергетичних та алкогольних напоїв, надмірної кількості солодкої їжі та солі, газованих напоїв. Зацікавленість вихованців викликали завдання по створенню свого власного кошику здорової їжі, заповнення анкет улюблених смаколиків та ін..
На все життя запамʼятайте: здоровʼя – це перша та найважливіша потреба людини, що визначає її здатність до праці й забезпечує гармонійний розвиток особистості.
Щоб здоровим зростати, корисну їжу треба вживати!