ВІДКРИТЕ ЗАНЯТТЯ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «БІОХІМІЯ ТА БІОХІМІЯ СПОРТУ» НА ТЕМУ: «БІОХІМІЧНІ ОСНОВИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ СПОРТСМЕНІВ»
07.12.2021 викладач Бикова О.Л. провела відкрите практичне заняття з навчальної дисципліни «Біохімія та біохімія спорту» на тему: «Біохімічні основи харчування спортсменів» для студентів ІІ курсу, присутні дванадцять студентів.
Викладач Бикова Олена Леонідівна у своїй презентації на тему: «Біохімічні основи харчування спортсменів» розглянуті питання принципу раціонального харчування спортсменів, енергоспоживання організму і його залежність від виконуваної роботи, збалансованості живильних речовин в раціоні спортсмена, роль окремих хімічних компонентів у забезпеченні м’язової діяльності, харчові добавки і регулювання маси тіла. Харчування спортсменів повинно бути спеціалізованим, тобто що зважає на специфіку виду спорту, режими і етапи тренувань, а також індивідуальні і інші особливості, розглянуто основні принципи збалансованого харчування, збалансованість живильних речовин в раціоні спортсмена. На прикладі діаграми показано нормативне і фактичне співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Розглянуто групи добавок для спортивного харчування: жироспалювачі, протеїни. Викладач Бикова О.Л. уміє зацікавити студентів, заохотити їх до співпраці.
Так, студенти до практичних занять підготували власні презентації. А саме, студент Донець Максим - презентацію на тему: «Вимоги до харчування», у якій розповів про енергетичні витрати організму спортсменів, харчову цінність раціону, добову потребу вітамінів, їх кількість, про харчування під час змагань – яким чином треба обирати продукти за об’ємом, калоріями, про важливість правильно побудованого харчування спортсменів.
Блажко Людмила у своїй презентації на тему: «Харчування борців» розповіла про основні групи продуктів харчування, їжу борця, співвідношення білків, жирів, вуглеводів, питний режим, наведена таблиця розподілу мінеральних речовин на добу, за рахунок чого можна знизити вагу спортсменам борцям перед змаганнями.
Аристова Олександра презентувала «Спортивне харчування», де розтлумачила саме поняття «спортивне харчування», класи, три категорії вуглеводів та їх роль у харчуванні спортсменів.
Тема заняття відповідає навчальній програмі дисципліни.
На заняття були присутні члени атестаційної комісії: Сухарев С.П., Федунова О.В., Мошенська Н.В., Цовма Г.О., Дусь Г.Ф.